søndag den 17. november 2013

Stem til kommunalvalget

Det kan nok ikke komme som en overraskelse for nogen, at jeg - statskundskabsstuderende - finder det utroligt vigtigt, at man stemmer til kommunalvalget. Sofa-vælgerne kalder vi dem.

Det er dem, der bliver hjemme på sofaen i stedet for at stemme.

Men om du brokker dig eller ej, så er det vigtigt, du tager stilling. Det er vigtigt, du er med til at vælge, hvilket hold, der skal styre Danmark (eller din kommune i dette tilfælde).

Hvorfor skal jeg stemme?

Du skal vælge fordi det skaber det mest repræsentative demokrati. Det er vigtigt, at de politikere, der leder landet, repræsenterer landets borgere. Ellers er det ikke demokrati. 
Det er vigtigt at netop du stemmer, for din kommune repræsenterer alle borgerne. Politikerne er forskellige fordi folket er forskelligt. Og de skal få det til at fungere med en fælles løsning. Jo flere forskellige synspunkter, det bedre. 

Er det ikke ligemeget hvem jeg stemmer på?
De vil jo alle det samme. Ikke sandt? 
Et hurtigt kig på de forskellige partiers partiprogrammer afslører hurtigt, at de langt fra vil det samme. Det gør nemlig en forskel, hvem du stemmer på. Hvis du i tvivl, har DR lavet en rigtig god kandidat-test. Når du har svaret på alle spørgsmålene, kan du bagefter læse om den enkelte kandidats uddybninger. 

Men kommunalpolitik har intet at sige. Det er Folketinget der styrer det hele.
Det er som sådan rigtigt, at Folketinget har mere at sige i det store hele. Men det er kommunalpolitikerne, der styrer, hvad der skal ske i din kommune. 

I Aarhus Kommune er det fx kommunalpolitikerne, der bestemmer om, der skal laves en Marselisborg-tunnel (hot emne i kommunalvalgkampen). I Odense Kommune har byrådet bestemt, at det kun skal koste 10 kr. at køre med bus. I lignende forslag har SF stillet for Aarhus Kommune. 

Et eksempel på kommunens indflydelse er prisen på dagsinstitutioner, som varierer fra 1900-3700 kr./mdr. alt efter hvilken kommune du bor i. 

Stem til kommunalvalget! #kv13

Og en lille valgrap: 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar